Πνευμονολογικό ιατρείο
Get Adobe Flash player

 

Απνοια στον Υπνο

Η άπνοια ύπνου (Sleep Apnoea) είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, δηλαδή μία ανωμαλία που διαταράσσει τον ύπνο και προκαλεί υπνηλία την ημέρα. Στην άπνοια ύπνου παρατηρούνται σύντομες διακοπές της αναπνοής.

Στην άπνοια ύπνου παρατηρούνται σύντομες διακοπές της αναπνοής. Διακόπτεται προσωρινά η είσοδος αέρα στους πνεύμονες για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.παρά τη συνεχόμενη προσπάθεια εισπνοής. Με άλλα  λόγια, όταν κοιμάστε, ξαφνικά σταματάτε να αναπνέετε. Σε μερικά δευτερόλεπτα, η αναπνοή επανέρχεται.  Αυτή η διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο (ή άπνοια ύπνου ή υπνική άπνοια) αφορά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 8% των ανδρών 40-60 ετών και το 2% των γυναικών. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίους. Η άπνοια ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες. Το 2% των παιδιών  είναι θύματα του συνδρόμου, με αποτέλεσμα να έχουν αϋπνίες.

Κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας το ποσό του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα μπορεί να μειωθεί, με αποτέλεσμα η προσφορά οξυγόνου σε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, να είναι ελλιπής.

 Τύποι άπνοιας στον ύπνο

• Αποφρακτική άπνοια, η οποία είναι η  συχνότερη μορφή.
Συμβαίνει σε παχύσαρκους ασθενείς όπου η ρίζα της γλώσσας αποφράσει την αεροφόρο οδό κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνοδεύεται συνήθως  και από ροχαλητό χωρίς αυτό  να σημαίνει ότι όποιος ροχαλίζει πάσχει από υπνική άπνοια

• Άπνοια κεντρικού τύπου που παρατηρείται σε πάσχοντες από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια κ.α.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα προκύπτουν από την κακή ποιότητα ύπνου που έχουν αυτοί οι ασθενείς, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να εμφανίζουν υπνηλία και μειωμένη προσοχή  καθώς  και συχνούς πονοκεφάλους, ενώ  κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να εμφανίζουν εφιδρώσεις, συχνουρία και συχνούς εφιάλτες.

Διάγνωση

Με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τα ειδικά ερωτηματολόγια  ανιχνεύονται οι ύποπτοι ασθενείς για το σύνδρομο και  ο ασθενής υποβάλλεται σε πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου, η οποία γίνεται στο νοσοκομείο,  όπου ο τεχνικός του εργαστηρίου εφαρμόζει σε διάφορα σημεία του σώματος, αισθητήρια όργανα που καταγράφουν τα κύματα του εγκεφάλου, τη μυική δραστηριότητα, τη καρδιακή συχνότητα, την αναπνοή, την οξυγόνωση του αίματος και άλλες λειτουργίες.

Θεραπεία

http://www.healthpress.gr/wp-content/uploads/2012/02/ypniki-apnoia.pngΕίναι ανάλογη του τύπου της άπνοιας και στην αποφρακτική άπνοια  περιλαμβάνει συσκευές υποβοήθησης της αναπνοής (CPAP), απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ή χειρουργική αντιμετώπιση σε επιλεγμένες περιπτώσεις.