Πνευμονολογικό ιατρείο
Get Adobe Flash player

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ

Το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη αποτελούν τις συχνότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Ενώ στην ουσία είναι  διαφορετικές παθήσεις, πολύ  συχνά αναφέρονται από τον  κόσμο  και οι δύο ως γρίπη.

 

Οι διαφορές τους είναι οι εξής 

Ø  Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε πάνω από 150 ιούς ενώ η γρίπη οφείλεται στους  ιούς Α και Β

Ø  Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται τους χειμερινούς μήνες, ενώ η γρίπη σαν σποραδικά κρούσματα και μπορεί να προσβάλει  πολύ μεγάλο τμήμα του γενικού πληθυσμού (κάθε 10-15 έτη με τη μορφή πανδημίας)

Ø  Στο κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα είναι πιο ήπιας έναρξης με πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, καταρροή και βήχα ενώ στην γρίπη τα συμπτώματα έχουν οξεία έναρξη με απότομη εισβολή πυρετού, πονοκεφάλου, μυαλγιών που συνοδεύονται από πονόλαιμο και βήχα

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

 

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι

Ø  Πονοκέφαλος

Ø  Πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη

Ø  Ζάλη και ίλιγγος

Ø  Αδυναμία και καταβολή

Ø  Πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες

Ø  Έντονοι ιδρώτες

 

Θεραπεία

Είναι συνήθως παθήσεις αυτοπεριοριζόμενες και με καλοήθη συμπεριφορά, κυρίως η γρίπη όμως, μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία που χρειάζονται ειδική αγωγή.

Για τις ευπαθείς ομάδες η πρόληψη γίνεται με  το αντιγριπικό εμβόλιο.

Μοναδική αντένδειξη για την διενέργεια του εμβολίου είναι η υπερευαισθησία (αλλεργία) του ατόμου στο αβγό η ύπαρξη ιστορικού προηγούμενης αλλεργίας στο εμβόλιο.

Σοβαρές παρενέργειες δεν έχει το εμβόλιο της γρίπης. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες είναι ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο της ενέσεως που διαρκούν 1-2 ημέρες και που εμφανίζονται στο 1/3 των εμβολιασθέντων ατόμων.