Πνευμονολογικό ιατρείο
Get Adobe Flash player

 

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

 

Το πρώτο τεστ αναπνοής για τη φυματίωση

Η φυματίωση αποτελεί μεταδοτική λοιμώδη νόσο που οφείλεται στο Μυκοβακτηρίδιο της Φυματίωσης το οποίο είναι  ένα μικρόβιο. Αν και προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, είναι δυνατό να επεκταθεί και να προσβάλλει άλλα μεμονωμένα όργανα.

 

 

Τρόπος μετάδοσης

Μεταδίδεται με τα σταγονίδια που αποβάλλουν  με το βήχα ή το φτάρνισμα, τα άτομα που πάσχουν από πνευμονική φυματίωση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι ειδικά και εξαρτώνται από την έκταση και τη μορφή της νόσου. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις η νόσος διαπιστώνεται τυχαία κατά τη διάρκεια ακτινολογικού ελέγχου που γίνεται για άλλη αιτία. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

· Βήχας

· Αιμόπτυση

· Πυρετός ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες

· Εφίδρωση

· Απώλεια βάρους

· Καταβολή δυνάμεων

· Πλευριτικός πόνος

· Βράγχος φωνής

· Δύσπνοια

Ποιες είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο

Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, οι καρκινοπαθείς, οι αλκοολικοί, οι τοξικομανείς κ.α.

Διαγνωστικός έλεγχος

Ø  Ακτινογραφία θώρακος

Ø  Φυματινοαντίδραση (mantoux)

Ø  Ανεύρεση του μυκοβακτηριδίου στα πτύελα ή άλλα βιολογικά υλικά του οργανισμού που θέτει με βεβαιότητα τη διάγνωση.

 

Θεραπεία

Η φυματίωση σχεδόν πάντα μπορεί να θεραπευτεί, πρέπει όμως να λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα και για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των μικροβίων που πρέπει να σκοτωθεί είναι μεγάλος αλλά και για να αποφευχθεί η ανάπτυξη στελεχών του μυκοβακτηριδίου που είναι ανθεκτικά σε κάποιο ή κάποια φάρμακα.

Σημειώνεται ότι σήμερα κυκλοφορούν τέτοια ανθεκτικά στελέχη και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζεται διεθνώς με ιδιαίτερη προσοχή. Συνήθως, 2-4 εβδομάδες μετά την έναρξη θεραπείας με κατάλληλα φάρμακα, το άτομο που νοσεί δεν μεταδίδει πια τα μυκοβακτηρίδια στους άλλους. Έτσι, εάν το επιτρέπει η όλη του κατάσταση, σύμφωνα με το γιατρό του, μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες.