Πνευμονολογικό ιατρείο
Get Adobe Flash player

 


Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια, που ξαφνιάζει και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό, τον δυσκολεύει και τον καταπονεί μέχρι να την υιοθετήσει, διότι είναι ξένη προς τις φυσιολογικές, βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Δεν είναι λειτουργία, που έχει προβλέψει η φύση, αλλά συνήθεια, που έχει επινοήσει ο άνθρωπος και μάλιστα από την εποχή, που ζούσε ακόμη σε σχεδόν πρωτόγονη κατάσταση. Παρά ταύτα όμως, όταν ο οργανισμός εθιστεί στον καπνό, τον κάνει αδιάσπαστο μέρος της ζωής του και δυσκολεύεται μετά να απαλλαγεί.  

smoking7

Η πλέον διαδεδομένη κατάχρηση ουσίας που γίνεται παγκοσμίως είναι η νικοτίνη. Είναι η τρίτη πιο εθιστική ουσία μετά την κοκαίνη και τα οπιοειδή. Η νικοτίνη απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος  και μεταφέρεται στον εγκέφαλο όπου και δεσμεύεται σε ειδικούς υποδοχείς,τους νικοτινικούς υποδοχείς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 1,1 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είναι καπνιστές, ενώ σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο  ένα νέο άτομο αρχίζει να εθίζεται στη νικοτίνη!  Κάθε χρόνο 5.000.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από νοσήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την βλαπτική επίδραση του καπνίσματος, αναμένεται δε οι θάνατοι να φθάσουν τα 10 εκ. το 2020.

Από τους καπνιστές, ποσοστό περίπου 70% έχουν σκεφτεί να διακόψουν το κάπνισμα έστω μία φορά, 35% προσπαθούν να το διακόψουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, αλλά μόνο 6% από αυτούς καταφέρνουν να διατηρήσουν την αποχή τους από το κάπνισμα.

Οι περισσότερες προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος γίνονται χωρίς βοηθητικά μέσα και μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Υψηλότερα ποσοστά αποχής επιτυγχάνονται όταν οι καπνιστές ζητούν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος από τους ειδικούς.

 

Βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος

Καρδιαγγειακές παθήσεις (Αρτηριοπάθεια, Αγγειακό Εγκεφαλικό, Σεξουαλική δυσλειτουργία, κλπ)

 Παθήσεις του Αναπνευστικού (ΧΑΠ)

 Παθήσεις του Δέρματος (ρυτίδες, πρόωρη γήρανση)

 Παθήσεις του Γαστρεντερικού Συστήματος (Γαστρικό έλκος, Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κλπ)

Αποτελεί κύριο αιτιολογικό παράγοντα για ανάπτυξη Καρκίνου (στόματος, λάρυγγα, πνεύμονα, ουροδόχου κύστεως, κλπ)

  Ενοχοποιείται για πρόωρη εμμηνόπαυση, έχοντας η νικοτίνη μία αντι-οιστρογονική δράση

  Στις εγκυμονούσες (γέννηση λιποβαρών νεογνών)

  Μεγάλο οικονομικό κόστος.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και τις βλαπτικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, ειδικά όταν πρόκειται παιδιά (λοιμώξεις- βρογχίτιδα) και στα βρέφη, σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.

Έχει υπολογιστεί ότι ο παθητικός καπνιστής όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο όπου καπνίζουν πολλοί, εισπνέει τόσο καπνό όσο και αν κάπνιζε ο ίδιος 15 τσιγάρα χωρίς φίλτρο ή 35 με φίλτρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας το 25-33% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά μη καπνιστές και οφείλεται σε παθητικό κάπνισμα

 

Γιατί δυσκολεύεστε να το κόψετε…

Βοηθά στην αντιμετώπιση στρεσογόνων, δυσάρεστων και οδυνηρών καταστάσεων.

 Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης σας.

 Σας χαλαρώνει.

 Το βλέπετε σαν διάλειμμα στη δουλειά.

 Σας κάνει να νοιώθετε καλύτερα σε στενάχωρες στιγμές.

 Νοιώθετε ότι σπάει η ανία σας σε περιόδους πλήξης.

 Δίνει “δουλειά” στα χέρια σας.

 Σας βοηθάει να μην παχύνετε.

 Κάνει τις ευχάριστες στιγμές ακόμα πιο απολαυστικές.

 Σας γλιτώνει από τα συμπτώματα απεξάρτησης.

 Σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα στις κοινωνικές συναναστροφές

 

Στερητικά συμπτώματα διακοπής καπνίσματος

Η έλλειψη νικοτίνης προκαλεί :

Έντονη επιθυμία για κάπνισμα

Ευερεθιστότητα

 Άγχος

Έλλειψη συγκέντρωσης της προσοχής

Ανυπομονησία

 Αϋπνία

 Νυκτερινές αφυπνίσεις

 Ελαφρύ πονοκέφαλο

Κατάθλιψη

Αυξημένη όρεξη

 

Ευεργετικά αποτελέσματα από την διακοπή του καπνίσματος

Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε ότι :

Σε λίγα λεπτά (περίπου 20) μετά την διακοπή η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε 8 ώρες το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα κατεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα και αυξάνεται το οξυγόνο στο αίμα.

Μετά το πρώτο 24/ωρο βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση.

2 μήνες κι ενώ έχουν παρέλθει τα συμπτώματα στέρησης μειώνεται ο βήχας, η συχνότητα λοιμώξεων και βελτιώνεται η φυσική κατάσταση.

v 1 χρόνο μετά την διακοπή του μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια σχετικά με αυτόν που διατρέχει ο καπνιστής.

2 χρόνια μετά μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

10 με 15 χρόνια μετά ο κίνδυνος για ανάπτυξη βρογχογενούς καρκίνου μειώνεται κατά 50%

15 χρόνια μετά ο κίνδυνος για αγγειακά εγκεφαλικά εξισώνεται με τα επίπεδα των μη καπνιστών

 

Μέθοδοι διακοπής καπνίσματος

Υποκατάστατα νικοτίνης

Διατίθενται σε 4 μορφές:
διαδερμικό έμπλαστρο, τσίχλα, υπογλώσσιο χάπι και εισπνευστήρας (πιπάκια).

Βουπροπιόνη (Ζyban)

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντικαταθλιπτικό και στη συνέχεια βρέθηκε ότι βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος. Χορηγείται με τη μορφή χαπιού αρχικά μία και στη συνέχεια δύο φορές την ημέρα. Η διάρκεια θεραπείας είναι 2 μήνες, ενώ μπορεί  να συνδυαστεί με υποκατάστατα νικοτίνης.

Βαρενικλίνη (Champix)

Εμποδίζει τη δέσμευση της νικοτίνης στους υποδοχείς της, μειώνοντας έτσι την επιθυμία για κάπνισμα, τα συμπτώματα στέρησης  και το αίσθημα επιβράβευσης που προκαλεί το κάπνισμα. Χορηγείται με τη μορφή  χαπιού και η διάρκεια θεραπείας είναι 12 εβδομάδες.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Πρόκειται για μία συσκευή που μοιάζει με τσιγάρο και ο καπνιστής εισπνέει ένα μίγμα που αποτελείται από νικοτίνη και διάφορες άλλες ουσίες.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ασφάλειά του και επομένως δεν μπορεί να
προταθεί από τους γιατρούς ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Πρόκειται για μη ελεγμένο επιστημονικά προϊόν, ενώ υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι τα προϊόντα που περιέχει ενέχουν κινδύνους για την υγεία των καπνιστών σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας